Sömntabletter

Det finns sömntabletter som är receptfria: de innehåller växter som påverkar och förebygger sömnsvårigheter. Andra gruppen av sömntabletter är receptbelagda och har ämnen som är både beroendeframkallande och de kan vara dödliga vid en överdos.

Det finns saker man bör göra eller testa innan det blir tal om receptbelagd eller receptfri medicin.

Lite information om att förebygga sömnsvårigheter

Det man kan göra för att undvika dålig sömn är att motionera, försöka leva ett regelbundet liv och undvika saker som påverkar sömnen på ett negativt sätt. Alkohol, kaffe och att sitta framför tv eller datorn på kvällarna är det som påverkar sömnen på ett negativt sätt.
Istället för kolla på tv så är det en fördel att utöva yoga eller meditera: det leder till att hjärnans egna ämnen som gör att vi får en trötthetskänsla lättare kan produceras. Om inget hjälper då kan man börja kika på olika sömntabletter. En bra början är att testa sömntabletter som är receptfria.

Lite om receptfria sömntabletter

Alla sömntabletter som är receptfria i Sverige klassas som naturläkemedel, ämnena kommer från olika växtextrakt som blandas ihop. De växter som används mest är johannesört, vänderot, citronmeliss och passionsblomma. Ämnen som finns i dessa örter har en avslappnande verkan och lindrar nedstämdhet som är en av faktorerna till att vi människor sover dåligt. Några exempel på receptfria sömntabletter är: Valerina Forte, Pascoflair, Artic root.

Lite om Melatonin

Det hormon som hjärnan producerar i tallkottkörteln heter melatonin och det är ett ämne som skapar en trötthetskänsla. Ett annat ämne som produceras naturligt är serotonin, både melatonin och serotonin skapar en rofylldhet, avsaknad av dessa hormoner leder till sömnsvårigheter. Tallkottkörteln styr med hjälp av dagsljuset tillverkningen av melatonin, det är anledningen till att det är lättare att sova under natten än på dagen.
Man kan köpa melatonin receptfritt för att förebygga främst jetlag vid längre resor men även för att underlätta om man lever med sömnsvårigheter.

Lite om receptbelagda sömntabletter

De sömntabletter som är receptbelagda har ämnen som är ännu starkare och kan påverka människokroppen mer än de som är receptfria. Bensodiapiziner, propiomazin, nitrazepam är några utav ämnena som finns i de sömntabletter som säljs på apoteken. De kan förebygga nedstämdhet och oro och man får en rofylld känsla efter intag, vissa patienter som lever med bipolär sjukdom kan få sömnmedel utskrivna.

Det kan uppstå biverkningar som påverkar hjärtat, man kan även få allergiska reaktioner på huden. Många utav ämnen i sömntabletter är beroendeframkallande och bör inte kombineras med Alkohol eller Bilkörning. Några utav läkemedlen som är receptbelagda är exempelvis: Atarax, Lergigan, Theralen,

Om Sömntabletter

Liten kort sammanfattning

Vid behov om man måste, så är det en fördel att ta sömntabletter under en begränsad period om inget annat funkar. Nedstämdhet och oro kan dämpas och sömnsvårigheter förebyggs.
Eftersom läkemedel är beroendeframkallande och är livsfarligt i kombination med bilkörning eller intag av alkohol så skall man helst undvika sömntabletter i det långa loppet. Vilka andra effekter som tabletter orsakar är individuellt från fall till fall.

Källa:
https://www.1177.se/behandling–hjalpmedel/behandling-med-lakemedel/lakemedel-utifran-diagnos/lakemedel-vid-somnsvarigheter