Tyngdtäcke

Konsten att sova lättare – Lär dig mer om tygndtäcke idag

Du har säkert hört talas om tyngdtäcken av olika slag, med kedjor, bollar och alla möjliga material som existerar i denna sömn djungel. Är det verkligen möjligt att sova bättre med en vikt på 10kg på sig om natten, det ska vi ta reda på här. Den största fördelen är att det inte finns några bieffekter så det kan vara värt att prova på innan man testar övriga medicineringar. Nackdelen är dock ofta priset.

Det är viktigt att hitta anledningen till varför just du sover dåligt

Har du problem med ångest när John Blund borde ha tittat förbi eller ligger du bara och vrider och vänder på dig timme efter timme; dag ut och dag in? Ja då kan ett täcke med tyngd i vara av intresse.

Om du har några av dessa problem kan tyngdtäcke vara något för dig

  • Ångest vid sömngång
  • Känner dig ensam när du ska sova
  • Svårt att komma till ro när det är dags att sova
  • Olika sjukdomar som förvärrar sömnen
  • Vaknar ofta om nätterna
  • Inte känner sig utvilad, trots att du har sovit tillräckligt

Vad är det som gör att ett tyngdtäcke faktiskt fungerar?

Ett tyngdtäcke påverkar sömnen så att man känner ett jämt och behagligt tryck mot kroppen. Det känns helt enkelt som att man inte är ensam, man blir lätt kramad tills man somnar. Har man problem med att man vänder och vrider på sig mycket så kommer det att underlätta då man ligger mer stilla om natten med en vikt på kroppen. Mer detaljerat om hur kroppen reagerar är att det kommer att frigöras hormoner som gör att vi mår bra, så som oxytocin och serotonin. Samtidigt som blodtrycket sjunker och stresshormonet kortisol minskar. Samt även ger ett tryck mot kroppen som får dig helt enkelt att känna dig trygg och avslappnad.

Mycket nöjd med mitt tyngdtäcke.

Vad ska jag använda för täcke?

Vilken vikt man ska välja beror helt på nivån av sömnproblem och även vikt hos personen som ska använda täcket – Desto tyngre täcke man väljer desto lugnare och mer stilla sover man.
Generellt sett så brukar 10% av sin vikt vara ett bra riktmärke. För vuxna finns 7 till 16 kg och om man skulle behöva mer p.g.a. stora sömnproblem så kan ett tyngre täcke vara att tänka på. Lika så det omvända, om man är rädd för att känna sig instängd av ett för tungt täcke så kan det vara fördelaktigt att börja lättare.
Det finns även täcken för barn, runt 3-6 kg. Något att tänka på är att tunga täcken kan inte tvättas i en vanlig tvättmaskin då vikten blir för tung. Men vissa täcken går att dela i två delar och på så sätt kunna tvätta dem i en vanlig tvättmaskin.

Olika material

Materialet påverkar hur svalt det blir och hur stilla man ligger, så det rekommenderas att prova sig fram för att hitta vad som fungerar bäst för just dig.
Kedjetäcken brukar generellt sett ge högre omslutning men kan också göra att man känner sig mer instängd.
Vilken känsla vill just du uppnå för att känna dig trygg om natten?